MIHA ROJC- INTERVJU

Miha je z nami od same ustanovitve kluba. Je trener skupine do 14 let in vodi online vadbo.

Kako dolgo si že trener?

Trener sem od leta 2007, torej že 14. leto.

Kje in kako si začel s svojo trenersko potjo?

Začel sem kot pomočnik trenerja, kmalu zatem pa kot samostojni trener skupine 8-10 let pri prejšnjem klubu Trisport.

Katero licence in tečaje imaš narejene?

Poleg izobrazbe diplomiranega kineziologa, imam pridobljeno tudi najvišji licenci: domača Trener triatlona A ter mednarodna ITU Level II. Coaching. Poleg rednega osveževanja licenc se tudi udeležujem različnih predavanj na temo vadbe in rehabilitacije poškodb.

Trener katerih skupin si in kako se razlikuje delo glede na posamezno skupino?

Trenutno sem trener skupine do 14 let in vodim online vadbo za naše člane.

Pri skupini do 14 let imam trenutno zgolj enkrat tedensko tekaško vadbo, saj mi zaradi redne zaposlitve žal čas ne dopušča, da bi skupino vodil na vseh vadbah. Je pa vodenje te starostne skupine specifika, saj so razlike med začetniki te skupine (10 let) in starejšimi člani skupine (14 let) lahko ogromne, ne toliko samo zaradi kronološke starosti, temveč zaradi bioloških razlik v razvoju (nekateri pridejo prej v puberteto), prav tako imajo različno predznanje. Zato je pri vodenju te skupine potrebno zelo individualno pristopati, saj drugače je lahko hitro vadba preveč/premalo zahtevna  in napredek ni tak kot bi si želeli. Obenem je pa prav, da se še zmeraj najde čas za bolj igriv del treninga, ker konec koncev jim mora biti trening tudi zabaven.

Pri online vadbi pa je bolj usmerjeno k temu, da v času omejitev ostanejo naši člani aktivni ter da jim to pripomore k večji motivaciji za dodatno gibanje.

Kaj si šteješ pod svoj največji uspeh kot trener?

Iz organizacijskega vidika bil izpostavil to, da sem bil vodja prve poletne šole triatlona v Sloveniji, to je bilo še v prejšnjem klubu. Zdaj smo pa v UTRIP-u razvili do tolikšne mere, da se je pred epidemijo na poletni šoli triatlona »UTRIP POLETJA« v dobrem mesecu razvrstilo tudi več kot 100 otrok, ki so spoznali lepote triatlona ter da je triatlon zabaven. Kar nekaj otrok je tudi zatem nadaljevalo z vadbo v našem klubu.

Iz stališča trenažnega rezultata bi si štel pod uspeh to, da otroci radi hodijo na treninge, vedo zakaj se nekaj počne na treningu in zakaj jim bo to koristilo, da uspešno preidejo v mladinsko kategorijo ter da se razvijajo tako tekmovalno kot osebnostno.

Med rezultatske uspehe bi pa štel, da so nekateri vadeči na super sprint razdalji posegli po najvišjih mestih na državnih prvenstvih.

Katera lastnost iz časa ko si še sam tekmoval ti najbolj pomaga pri tem delu?

Razumevanje s čim se vadeči spopada na treningih in tekmah tako na fiziološki kot psihološki ravni. Pomembno se mi pa zdi tudi to, da se še bolj zavedam, kje prežijo pasti na treningih, ki lahko vodijo v poškodbe. Na lastnih napakah se lahko veliko naučimo.

Kako se ti in tvoje skupine spopadate z delom na daljavo?

Kakor je že Uroš v prejšnjem intervjuju omenil, smo na srečo v dobi digitalizacije in je to bistveno lažje kakor bi bilo včasih. Vsekakor ni enako kot fizična prisotnost trenerja in primerno vadbeno okolje, vendar je treba iskati najbolj optimalno možnost v teh časih. Vsekakor je to bistveno bolje kot da ne bi bilo nič.

Najbolj nepozaben trenutek v tem poklicu?

Ustanovitev kluba TK UTRIP v letu 2014 je najbolj zaznamoval moje delovanje v triatlonu.
Se pa rad spominjam tako mojih trenerskih začetkov kot tudi kasneje, ko sem kot spremljevalni trener vodil slovenske reprezentante mlajših mladincev na evropskem prvenstvu v Loutrakiju in Kitzbühlu.

Kako bi ocenil situacijo glede na delo z mladimi v slovenskem prostoru?

Iz leta v leto lepo napredujemo. Predvsem se mi zdijo pomembne triatlonske šole, kjer se vse skupaj začne ter da imamo nek lasten bazen iz katerega lahko črpamo. Imamo pa na srečo še ogromno rezerv pri delu z mladimi – predvsem pri vlaganju v razvoj trenerjev, saj brez kvalitetnih trenerjev bodo uspehi bolj splet okoliščin in ne stalnica.

Če bi lahko izbiral, s katerim profesionalnim športnikom bi najraje delal in zakaj?

Po pravici povedano nimam nobene preference – pomembno bi mi bilo le to, da se bi ujela tudi na osebnosti ravni, saj je potem bistveno lažje delati.

Mihi se zahvaljujemo za do sedaj opravljeno odlično delo in mu želimo veliko uspehov še naprej.

MIHA ROJC- INTERVJU

Več informacij o tem dogodku še ni znanih. V kolikor vas ta dogodek zanima, nam to sporočite spodaj, obvestili vas bomo takoj, ko bo na voljo več informacij.

Zahvaljujemo se vam za zanimanje in vsa morebina vprašanja ter predloge.