Mlajše mladinsko EP v triatlonu – Kitzbühl

Miha Rojc (trener):

V Kitzbühel smo se opravili zgodaj zjutraj v sredo, dan pred pričetkom evropskega prvenstva mlajših mladincev. Slovenijo so predstavljali Jakob Medved, Nande Gašparič, Monika Bartol in Neža Turšič. Skupaj je bilo na tekmi prijavljenih kar  168 tekmovalcev iz 34 reprezentanc (90 fantov in 78 deklet).

Razpored tekem je bil sledeč: v četrtek  tri polfinalne skupine za punce in tri polfinalne skupine za fante (prvih 9 se jih uvrsti neposredno v A finale iz vsake skupine + 3 po času, 30 po času v B finale), A in B finala v soboto in v nedeljo ekipna tekma mešanih štafet. 

Kot prva se je v prvi polfinalni skupini predstavila Neža Turšič. S plavalnim delom je odlično opravila (kljub najhitrejši polfinalni plavalni skupini kot se je izkazalo), vendar se je pokazalo na kolesu, da ni najbolje pripravljena in večino časa vozila sama, na teku je imela tudi težave s slabostjo ter bruhala, zatem je pa pokazala odličen zadnji kilometer teka. Polfinale je končala na 22. mestu s solidnim krstnim nastopom pod okriljem ETU, žal pa premalo za B finale. 

Naslednja od naših tekmovalk v polfinalu je bila Monika Bartol. Kakor lani je tudi letos odlično nastopila v polfinalu in osvojila 3. mesto ter se neposredno uvrstila v A finale. Plavala je solidno, na kolesu in še posebej teku, se pa odlično izkazala.

V A finalu je odlično izplavala in bila v prvi skupini tekmovalk, žal pa je imela pri izhodu iz menjalnega prostora na kolesarjenje obilo smole, saj se vanjo zaletela Španka, ji zbila kolesarski čevelj in preden je prišla do čevlja in začela s kolesarjenjem, so se vse punce že odpeljale tako da je vozila kot zadnja sama kolo. S tem je splaval po vodi tudi bolj odmevnejši rezultat. Na kolesu je seveda nabrala lep zaostanek do predzadnje (50 s) vendar ji je z borbeno predstavo in odličnim tekom uspelo na koncu prehiteti eno tekmovalko, ter dobila vsaj malo zadoščenja.

Kot prvi od fantov se je na progo v polfinalu podal Jakob Medved (z nekoliko zamude zaradi nevihta s točo),ki je s solidnim plavanjem žal bil prepočasen za prvo skupino ter tako kolesaril v skupini štirih. Na teku pokazal dober tek, zasedel 12. mesto v skupini in žal za malo zaostal za A finalom. V B finalu je izplaval s prvo skupino, mirno odkolesaril in nato z dobrim tekom, žal popustil le v zaključnem šprintu, osvojil 4. mesto v B finalu – skupno 34. Nande Gašparič je kot zadnji nastopil v 3. polfinalni skupini, kjer je splaval z večjo skupino, na kolesu so bili kot prva zasledovalna skupina za štirimi tekmovalci spredaj. Žal je na teku imel težave s slabostjo in možnost za A finale odšla. Na srečo je odtekel še vseeno dovolj hitro, da si je pritekel B finale. V B finalu je splaval malo pred Jakobom, vendar sta bila vseeno skupaj v prvi skupini na kolesu, tudi poizkusil z napadi, vendar neuspešno. Na teku je zato nekoliko plačal davek, čeprav je še vseeno solidno odtekel, in osvojil 26. mesto v B finalu, skupno 56.

Zadnji dan v nedeljo je potekala še tekma mešanih štafet. Naši so nastopili v vrstnem redu: Monika – Nande – Neža – Jakob.

Monika je zelo dobro odplavala, vendar žal premalo za prvo skupino, tako da je na kolesu bila v drugi skupini, za zaključek pa odlično odtekla in predala Nandetu kot 7 z nekoliko prednosti pred zasledovalci. Nande je dobro odplaval in bil na kolesu v skupini (7.-11. mesto), ter odtekel solidno in predal Neži kot 11, z nekoliko zaostanka za drugimi (cca 20 s). Neža je odlično odplavala in ujela pred seboj dve tekmovalki ter dobro izkoristila in se vozila na kolesu s Portugalko, sta ju pa žal od zadaj nato ujeli dve tekmovalki ter skupaj prišli do teka, kjer je Neža pokazala soliden tek in predala kot 14. našemu zadnjemu členu, Jakobu. Dobro je odplaval in se uspel voziti na kolesu še z dvema, kjer je pa porabil ogromno moči ter nato s solidnim tekom pritekel končno  15. mesto od skupno 24. udeleženih reprezentanc. To je bil tudi maksimalen in realen izkupiček glede na trenutno pripravljenost naših reprezentatov, tako da smo lahko z osvojenim zadovoljni.

Skupno gledano so v Kitzbühlu naši prikazali veliko pozitivnih stvari, obenem pa se izkazalo, da imajo še veliko maneverskega prostora za izboljšavo, ne samo telesne pripravljenosti, ampak tudi tehnično-taktične plati. Zato je vsaka tekma na takšnem nivoju zelo dobrodošla, saj se od boljših in na lastnih napakah lahko največ naučimo.

Neža Turšič (TK UTRIP):

Zelo sem bila vesela, da so me izbrali za na camp v Raddovljici. Hvala trenerjem, ki so nam pomagali pri izboljšavi tehnike in za veliko nasvetov. Plavali smo tudi v jezeru kjer smo pozneje imeli tudi mini akvatlona. Bila je odlična izkušnja. S tem campom smo se tudi dobro pripravili za Evropsko prvenstvo mlajših mladincev. To je bila mojo prva takšna tekma in sem zelo vesela da sem lahko dobila takšno izkušnjo. Imeli smo pa tudi štafetno tekmo na kateri smo z vsem sodelovanjem, tehniko in hitrostjo pridobili odlično 15. mesto od 24 uvrščenih. Hvala trenerju Mihu Rojcu, ki nas je spremljal in pripravil za takšno izkušnjo in nam podal veliko nasvetov. Zelo sem hvaležna, da sem bila izbrana za takšno izkušnjo. Hvala.

Monika Bartol (TK Ribnica):

Zelo vesela sem, da sem se v preteklih dneh lahko udeležila ETU Campa v Radovljici, saj sem tam spoznala veliko novih ljudi, seveda pa sem pridobila tudi veliko novih izkušenj in nasvetov, ki so mi prav prišli tudi na Evropskem prvenstvu mlajših mladincev v Kitzbühlu. S polfinalnih nastopom sem zadovoljna, saj sem se s tretjim mestom v svoji skupini uspela uvrstiti v A finale. V finalu mi je uspel zelo dober plavalni del, vendar pa se je na poti iz menjalnega prostora ena izmed tekmovalk zaletela v moje kolo, tako da mi je s pedala zbila kolesarski čevelj. Tako sem se morala ustaviti in iti nazaj po čevelj, s tem pa tudi izgubila možnost visoke uvrstitve. Tekmo sem kljub temu zaključila in končala na 28. mestu. V nedeljo je nato sledil še ekipni nastop, za katerega smo se vsi potrudili ter končali na 15. mestu. Tako iz Kitzbühla odhajam nekoliko razočarana, vendar pa sem vesela novih izkušenj ter dobre družbe;)

Jakob Medved (TK Ljubljana):

Pretekli teden sem se udeležil ETU kampa v Radovljici. Na kampu smo se posvetili pravilni tehniki teka in plavanja ter tempiranju forme za prihajajoče Evropsko prvenstvo triatlona za mlajše mladince v Kitzbühelu, ki se je začelo v četrtek ko smo se pomerili v polfinalnih nastopih. Polfinali mi niso uspeli po načrtih saj si na kolesu nisem uspel obuti kolesarskega čevlja kar se je kasneje poznalo na teku, ki mi zaradi krčev ni ratal po pričakovanjih. Na koncu sem A-finale zgrešil za 3 mesta in se tako uvrstil v B-finale. B-finale mi je uspel precej dobro saj sem se uvrstil na 4. mesto kar mi je v skupni razvrstitvi prineslo 34. mesto. Za zaključek Evropskega pokala pa smo se udeležili še ekipne štafete ki smo jo zaključili na odličnem 15. mestu.

Nande Gašparič (TK Ljubljana):

Na ETU campu v Radovljici, ki je potekal od 9. do 15. junija, sem spoznal številne tekmovalce iz drugih držav kot tudi trenerje in se od njih tudi marsikaj naučil. Zelo všeč mi je bilo plavati v blejskem jezeru v tako veliki skupini vrstnikov, saj so bile razmere res kot na tekmi.

V četrtek sem na polfinalni tekmi v Kitzbühlu odplaval dovolj dobro, da sem ujel prvo zasledovalno skupino kolesarjev in tudi odkolesaril dobro, zaradi česar sem bil do druge menjave še v igri za A finale. Ker mi je postalo na teku slabo, verjetno zaradi veliko popite vode na plavalnem delu, sem se na koncu uvrstil v B finale.

V soboto sem v B finalu odplaval dovolj dobro za prvo kolesarsko skupino, ki pa je bila kar velika (10 do 15 tekmovalcev). Na kolesu sem se dobro počutil, zato sem hotel skupino v klanec malo razbiti. Žal sem s tem dosegel samo to, da sem se v ospredju znašel čisto sam pred celo skupino, ki me je pred koncem kolesarskega dela ujela. Noge so bile na teku zato zelo slabe in tudi tek je bil posledično slab.

Naslednji dan smo imeli še zadnjo tekmo – mešane štafete. S svojim nastopom sem na splošno zadovoljen in mislim, da smo kot ekipa dobro odtekmovali. 

Miha, Neža, Monika, Jakob, z vami sem se imel teh 5 dni v Kitzbühlu res dobro, hvala vam. Vesel sem tudi novih izkušenj iz tako močnega tekmovanja.

 

Slike: Kitzbühl triathlon 2019
Uradni rezultati: 2019 Kitzbühel ETU Triathlon Youth European Championships Festival

Mlajše mladinsko EP v triatlonu – Kitzbühl

Več informacij o tem dogodku še ni znanih. V kolikor vas ta dogodek zanima, nam to sporočite spodaj, obvestili vas bomo takoj, ko bo na voljo več informacij.

Zahvaljujemo se vam za zanimanje in vsa morebina vprašanja ter predloge.