INTERVJU-ŽIGA PODGORŠEK

Žiga je eden mladih triatloncev v triatlonskem klubu Utrip.  S svojimi rezultati nas navdušuje že od same ustanovitve kluba v letu 2014 in je pomemben del naše zgodbe.  Trenira v naši mladinski skupini pod vodstvom Uroša Semeta in tekmuje na tekmovanjih doma in v tujini.

Triatlon Bled 2020
Foto: Tomaž Vrtačič

KOLIKO ČASA SI ŽE V TRIATLONU?

S triatlonom se ukvarjam že več kot 10 let in sicer od drugega razreda osnovne šole  naprej. S svojimi triatlonskimi podvigi sem začel v  Tk Trisport, v letu 2014 pa sem se pridružil Tk Utrip.

ZAKAJ PRAV TRIATLON?

Odkar pomnim mi je bil športni način življenja vedno blizu. Pred triatlonom sem preizkušal svoje spretnosti še v vaterpolu, nogometu in atletiki. Za ta šport sem se sprva odločil zgolj iz radovednosti. Zanimivo se mi je namreč zdelo, da se lahko nekdo ukvarja s temi disciplinami hkrati in pri tem trenira en sam šport. V triatlon sem se zaljubil zelo hitro in tako je postal velik del mojega življenja.

KAKO BI OPISAL SVOJO DOSEDANJO POT?

Že od samega začetka sem bil zelo tekmovalen in imel željo napredovati v vseh disciplinah in vedno biti zmagovalec.

V času tekmovanja v kategoriji cici triatlon sem na tekmah in na treningih samo užival. Sam na to obdobje nimam nobenega slabega spomina. Triatlona smo se učili skozi igro in tako sem že zelo zgodaj spoznal osnove in pridobil nekatere pomembne izkušnje.

Ob spremembi kategorije in posledično razdalje na super sprint se mi zdi, da se je vse skupaj začelo bolj resno .Iz gorskega kolesa sem prešel na cestno, treningov je bilo več in ugotovil sem, da vse skupaj ni samo igra in zabava. Če si želim napredka bo zanj potrebno veliko delati. V tem obdobju sem ponovno pridobil veliko izkušenj, spoznal nove prijatelje in se naučil, da je v triatlonu kljub temu, da je le ta individualen šport zelo pomembna ekipa.

Ponoven preskok se je zgodil, ko sem v letu 2019 presedljal na sprint razdaljo. Treningov je bilo še več, tekme so bile še daljše in vse skupaj je postalo še bolj naporno. Začel sem se udeleževati evropskih tekem, trenirati praktično vsak dan v tednu, pridobivati prve sponzorje in učiti o samem vplivu določenega treninga name in na moje rezultate.

 Mislim, da sem šele na tej točki spoznal koliko mi triatlon pravzaprav pomeni. V treningih, še posebej tistih težjih sem začel uživati bolj kot kdaj prej in ugotovil da sem skoraj desetletje nazaj sprejel eno najboljših odločitev do sedaj.

KATERI TRENUTEK BI IZPOSTAVIL KOT NAJLEPŠI IN KATERI USPEH NAJPOMEMBNEJŠI?

Sam imam ogromno lepih spominov v triatlonu, če pa bi moral izpostaviti bi bil to moj krstni nastop na evropskih pokalih. Ta je bil na domačem prizorišču, na Bledu in sicer lani. Na tekmi sem izmed 70ih tekmovalcev zasedel 37. mesto in to si štejem kot enega dosedanjih večjih uspehov na moji poti.

Triatlon Bled
Foto: Tomaž Vrtačič

LETOŠNJA SEZONA JE BILA PRAV GOTOVO DRUGAČNA TUDI ZATE. KAKO BI JO OPISAL?

Sezona 2020 je zagotovo bila zalogaj za vse športnike po svetu. Od premikanja datumov in odpovedi tekem ter priprav, do same karantene.

Kljub vsemu imam za sabo kar lepo in uspešno sezono. Z ekipo in s trenerjem smo delali dobro in želel sem si to tudi pokazati. Udeležil sem se reprezentančnih priprav v Radovljici in klubskih priprav v Osilnici. Kljub planom, da bi letos več nastopal na evropskih pokalih sem na koncu nastopil le na enem in sicer v Olyztnu na Poljskem. S to tekmo sem otvoril sezono, žal pa sem jo bil primoran predčasno zaključiti zaradi padca na kolesu.

Tako so preostali še nastopi na domačih tekmah. Forma se je skozi sezono dvigovala in na  koncu sem bil prvič na stopničkah v absolutni kategoriji V Ankaranu (na kasneje razveljavljenem državnem pvenstvu). V svoji kategoriji pa sem tretje mesto dosegel v točkovanju slovenskega triatlonskega pokala, zmagal državno prvenstvo v duatlonu, bil drugi v duatlonskem pokalu in na tretjem mestu v kategoriji zaključil državno prvenstvo v akvatlonu.

Triatlon Ankaran 2020
2.mesto absolutno

KAKŠNI SO TVOJI CILJI ZA SEZONO 2021?

Želim si predvsem napredovati v vseh treh disciplinah, še posebej na plavanju in se razviti v še bolj kompletnega triatlonca.  Prav tako bi si želel nabrati izkušenj na evropskih pokalih in doseči normo za nastop na evropskem prvenstvu.

KAKO  TRENIRAŠ V KARANTENI IN KAKO SE SPOPADAŠ S PROBLEMATIKO TEGA OBDOBJA?

Glavni problem tega obdobja je to, da sem praktično brez plavanja že kar nekaj časa. Poskušam ga nadomeščati z vajami z elastiko, ter veliko delam na gibljivosti. Več časa posvečam tudi pravilni prehrani in regeneraciji.

Za razliko od večine imam brata dvojčka, s katerim lahko skupaj trenirava in to zagotovo ubije monotonost. Sedaj imam več časa, ki ga posvečam kolesu in teku. V primerjavi s prejšnjimi leti veliko časa preživim na gorskem kolesu, prav tako smo v pripravah na novo sezono povečali kilometrino in tako kljub karanteni veliko časa preživim v naravi  in raziskujem meje občine.

Triatlon Ankaran 2020
Foto: Tomaž Vrtačič

Žiga ima za sabo že veliko uspehov in želimo mu, da nas bi še v prihodnje navduševal z njimi.

INTERVJU-ŽIGA PODGORŠEK

Več informacij o tem dogodku še ni znanih. V kolikor vas ta dogodek zanima, nam to sporočite spodaj, obvestili vas bomo takoj, ko bo na voljo več informacij.

Zahvaljujemo se vam za zanimanje in vsa morebina vprašanja ter predloge.