Mladinka leta 2020 – intervju

Neža Pogačar je mlada triatlonka, ki je v letošnji sezoni 2020 po izboru triatlonske zveze Slovenije postala mladinka leta. V pogovoru z Nežo sva se sprehodila od samih začetkov njene triatlonske kariere, preletela letošnjo nadvse uspešno sezono in posvetila poteku priprav na naslednjo sezono.

Triatlon Ankaran 2020

S triatlonom si se začela ukvarjati šele tri leta nazaj. Kako bi opisala svojo pot v tem dinamičnem športu?

V triatlonu sem komaj tri leta, predtem pa sem že od malih nog trenirala plavanje, vendar sem poleg tega zelo uživala tudi v teku, priznam pa, da me je bilo včasih zelo strah hitrosti na kolesu, če ne bi verjetno v triatlonu pristala že nekoliko prej.

S triatlonom sem se spoznala poleti leta 2017, ko sem se zgolj za zabavo udeležila Akvatlona Ilirija, ki pa me je tako navdušil, da sem se jeseni leta 2017 odločila, da po 11 letih plavanja poiščem nove izzive v triatlonu, zato sem se vpisala v Triatlonski klub Utrip. 18. 11. 2017 sem se udeležila Dneva talentov. Preizkusila sem se v 400 m plavanja in 1500 m teka in takoj dosegla zahtevano normo 150 točk za uvrstitev v reprezentanco ter bila kontaktirana s strani predsednika Triatlonske zveze Slovenije. Mislim, da je bil to eden izmed ključnih trenutkov, da sem se dokončno odločila za triatlon.

V preteklih treh sezonah sem tako v triatlonu kot tudi v duatlonu in akvatlonu večkrat postala državna prvakinja v svoji kategoriji, hkrati pa sem dosegala visoke uvrstitve tudi v absolutni konkurenci. Hvaležna sem, da sem imela večkrat tudi možnost spoznati mednarodno konkurenco. Najbolj mi bo v spomini ostal Development camp v Grčiji, kjer sem spoznala veliko trenerjev in triatloncev iz drugih evropskih držav. Uvrstila sem se tudi v slovensko ekipo za kvalifikacijsko tekmo za olimpijske igre mladih v Banyolesu, evropsko prvenstvo mlajših mladincev v Loutrakiji ter letos evropsko mladinsko prvenstvo v Tartuju, ki pa je bilo žal odpovedano, kljub temu pa za svoj največji uspeh štejem 17. mesto iz letošnjega mladinskega evropskega pokala v Olsztynu. Verjamem, da so vsi ti dosežki rezultat trdega dela v preteklih letih, vendar si želim, da bi v prihodnosti lahko dopisala še kakšnega.

S strani triatlonske zveze Slovenije si bila izbrana za mladinko leta 2020. Kaj ti ta uspeh pomeni?

Najprej se bi rada zahvalila Triatlonski zvezi Slovenije, da so mi podelili naziv mladinke leta. To priznanje pomeni zame potrditev dobrega dela v preteklih letih. Ko sem dobila plaketo v roke, se podoživela celotno preteklo sezono za nazaj in se šele tedaj zavedala, kako uspešna je v resnici bila. Vesela sem, da se je moja vztrajnost in trdo delo poplačalo z ogromnim napredkom in da mi je končno uspelo sestaviti dobre nastope v vseh treh disciplinah praktično na vseh tekmah v sezoni. Priznanje mi je hkrati dalo dodaten zagon in motivacijo pri pripravi na naslednjo sezono, ki verjamem, da je lahko z discipliniranim in trdim delom še boljša.

Naziv mladinke leta pa ni le potrditev mojega dobrega dela, temveč tudi dobrega dela z mladimi v Triatlonskem klubu Utrip. Čeprav večino kolesarskih in tekaških treningov opravim samostojno in ne  skupaj s triatlonsko skupino,  pa menim, da je dobro sodelovanje in medsebojna komunikacija s trenerjem močno pripomogla k mojemu napredku v pretekli sezoni. Velika zahvala za moje uspehe gre tudi vsem preteklim in sedanjim trenerjem pri Plavalnemu klubu Triglav Kranj, ki razumejo, da nisem le plavalka in so mi pripravljeni prilagoditi treninge mojim triatlonskim ciljem, ter plavalni skupini, ki me na treningih vsak dan potiska naprej, da v trening vložim res ves svoj maksimum. V največjo oporo pa mi je moja družina, ki mi vedno stoji ob strani in me spodbuja, da naj pokažem svojo vztrajnost in voljo tudi takrat, ko mi ne gre vse tako, kot sem si sama zamislila, ter me podpira ne glede na to, kako uspešna sem.

Duatlon Komenda 2020

Sezona v letu 2020 je bila vse prej kot navadna. Kako misliš, da je celotna letošnja situacija vplivala nate in na tvojo sezono?

V sezono 2020 sem se podala zelo motivirana, saj je bila to moja zadnja sezona v mladinski kategoriji. Zavedala sem se, da v preteklih sezonah na tekmah še nisem uspela sestaviti tako dobrih nastopov, kot sem verjela, da sem jih bila sposobna, hkrati pa sem si sama sebi želela dokazati, da lahko s trdim delom še močno napredujem, zlasti v teku in na kolesu, in se tako konkurenčno borim za dobre uvrstitve tudi v evropski konkurenci.

Priprave na preteklo sezono niso potekale, tako kot sem načrtovala in pričakovala. Zaradi epidemije covid-19 smo bili v letu 2020 žal vsi športniki prisiljeni, da treniramo drugače, kot smo bili v preteklosti navajeni. Tudi pri meni je epidemija močno vplivala na način treninga, vendar lahko priznam, da je bil verjetno ravno to glavni dejavnik, da je bila moja sezona boljša kot prejšnjih letih. Pred epidemijo sem zelo veliko časa preživela s plavalci v vodi, kolesarske in tekaške kilometrine pa sem imela veliko premalo. Med pripravami  na sezono so bili bazeni zaprti 2 meseca in posledično nisem mogla toliko plavati, zato sem bila nekako prisiljena, da za vzdrževanje telesne pripravljenosti več časa preživim na kolesu in v tekaških copatih. V tem času sem v teku in na kolesu zelo napredovala, kar mi je vlilo dodatno motivacijo za naprej, hkrati pa sem spoznala, koliko rezerv za napredek še imam, zato sem od takrat naprej veliko več časa in energije posvetila tudi tema dvema disciplinama in tako je v mojem planu sedaj bolj sorazmerna porazdelitev treningov po disciplinah. Čeprav sem plavanje neizmerno pogrešala in sem komaj čakala, da se bazeni ponovno odprejo, pa verjamem, da je bilo zame to dvomesečno obdobje brez vode zelo »poučno« in koristno ne samo za preteklo sezono, ampak tudi za vse naslednje. Čeprav so bile tekme ena za drugo odpovedane, med drugim so odpovedali tudi evropsko prvenstvo, na katerega sem se uvrstila, in noben ni vedel, kdaj bomo pravzaprav dočakali prve tekme, sem v vsakem treningu zelo uživala in posledično nisem izgubila motivacije in volje za nadaljnje treninge, kar je bilo kasneje nagrajeno z zelo dobrimi nastopi na težko pričakovanih tekmah

Triatlon bled 2020, standard triatlon

Pretekla sezona je bila polna izkušenj in zanimivih dogodkov. Katere priložnosti bi izpostavila?

V pretekli sezoni sem doživela zelo veliko lepih trenutkov. Sama bi izpostavila predvsem reprezentančne priprave v Radovljici, evropski pokal v Olsztynu in moj prvi nastop na olimpik triatlonu.

Hvaležna sem, da sem imela priložnost biti del ekipe na desetdnevnih reprezentančnih pripravah v Radovljici. Ker sama večino tekaških in kolesarskih treningov opravim samostojno, mi je bilo v užitek trenirati v skupini. S sotekmovalci iz različnih klubov smo drug drugega vseh 10 dni potiskali naprej in mislim, da smo vsi opravili zelo veliko dobrih treningov ter se tako tako dobro pripravili na začetek tako težko pričakovanih tekem.

Moja prva tekma v sezoni je bil evropski mladinski pokal v Olsztynu. Do takrat mi na tekmi z evropsko konkurenco še ni uspelo sestaviti res dobre tekme, s katero bi bila zadovoljna. Zlasti me je jezilo, da se nisem znašla v gneči na plavalnem delu ter tako nisem uspela izkoristiti svojega plavalnega znanja, zato mi je bil glavni cilj, da bi mi to v Olsztynu končno uspelo. Vedela sem, da sem dobro pripravljena v vseh treh disciplinah, zato sem si zares želela, da bi si že z dobrim plavanjem priborila možnost, da konkuriram tudi na kolesu in teku, in tako sestavim dober nastop v vseh treh disciplinah. Tekmo sem začela natančno tako, kot sem si zadala. Iz vode sem prišla s prvo skupino, vendar sem na žalost naredila napako pri menjavi in sem tako izgubila stik s to skupino. Ves čas sem nato kolesarila v drugi skupini, vendar je na mojo srečo Danka s pobegom razdrla prvo skupino, nam pa je do konca kolesarskega dela uspelo ujeti dekleta iz prve skupine, tako da sem kolesarski del končala v veliki skupini deklet iz prve in druge skupine. Čeprav moje noge po kolesarskem delu niso bile več tako sveže, sem uspela sestaviti kar soliden tekaški del in na teku prehiteti še nekaj deklet. Tekmo sem končala na zame super 17. mestu, kar mi je dalo potrditev, da sem v pripravljalnem obdobju naredila velik korak naprej.

Pred sezono sem si zadala cilj, da v letu 2020 naredim svoj prvi triatlon na olimpijski distanci. To priložnost sem dobila na Bledu. Tega nastopa sem se celo sezono zelo veselila. V tekmo se nisem podala s pretiranimi visokimi pričakovanji. Moj glavni cilj je bil le pridobivanje novih izkušenj. Upala sem, da bo moj prvi nastop na tej distanci pustil pri meni čim bolj pozitiven vtis. Tekmo sem na plavalnem delu začela precej zadržano, saj sem se zavedala, da me čaka dvakrat daljša tekma kot po navadi, a kljub vsemu menim, da mi je uspel precej dober plavalni del. Kolesarski del je bil težek zlasti zaradi zelo razgibane proge. Poskusila sem odmisliti, koliko krogov imam še do konca in se spoprijeti z vsakim krogom posebej, vendar ob tem paziti, da ne grem preveč preko svojega maksimuma, saj je bil pred mano še tekaški del. Na koncu mi je uspel soliden kolesarski nastop, saj sem bila še vedno tudi v boju za absolutne stopničke.  Najbolj me je bilo strah tekaškega dela, saj se vedela, da bodo noge po 7 težkih kolesarskih krogih in 7 vzponih na dokaj strm klanec težke. Kljub vsem strahovom sem očitno uspela zelo dobro razporediti svoje moči in mi je za tekaški del ostalo dovolj moči. Svoj tek sem od začetka do konca uspela stopnjevati in si priboriti tretje mesto v ženski konkurenci. Mislim, da mi je uspel eden mojih najboljših tekov na tekmah do sedaj. Skozi celotno tekmo sem zelo uživala in vsekakor je moj prvi olimpik močno presegel vsa moja pričakovanja.

Tekma na Bledu, standard triatlon

Nova sezona se vztrajno približuje. Kako se sama pripravljaš in kako bi opisala potek priprav na novo sezono?

Na žalost na priprave na novo sezono še vedno nekoliko vpliva covid-19, vendar sem vesela, da imam možnost, da moji treningih zaenkrat potekajo kolikor toliko normalno. S trenutnim potekom priprav sem zadovoljna. Predvsem me veseli, da sem se navadila na spremembe, ki jih je prinesel prehod iz srednje šole na fakulteto in da mi zaenkrat zelo dobro uspeva usklajevati študij medicine in treninge. Zavedam se, da me do prvih tekem čaka še veliko dela, da dosežem željen nivo, vendar verjamem, da je povsem dosegljiv.

Kakšni so tvoji cilji za naslednjo sezono?

V sezono sem se podala predvsem s ciljem, da mi uspe usklajevati študij medicine in šport. Želim si, da bi mi na tekmah uspelo sestaviti dobre nastope v vseh treh disciplinah, in da med sezono ne bo toliko nihanj v pripravljenosti kot v preteklih letih. Verjamem, da imam še ogromno prostora za napredek v vzdržljivosti in hitrosti v vseh disciplinah, hkrati pa se zavedam, da mi primanjkuje kar nekaj tehničnega znanja na kolesu, kar želim izboljšati. V Olsztynu  sem spoznala, kako pomembne so dobre menjave in kako mi je le ta skoraj preprečila možnost za dobro uvrstitev, zato bi rada napredovala tudi v tem delu triatlona.

Ker je naslednja sezona moja prva sezona v članski konkurenci, upam, da bom imela možnost, da spoznam tudi mednarodno člansko konkurenco, kar bi mi vsekakor prineslo pomembne izkušnje za naprej. V slovenske pokalu pa je moj glavni cilj, da rezultate iz pretekle sezone nekoliko nadgradim.

Neža se je TK UTRIP pridružila v letu 2017. V tem času je postala pomembna članica našega kluba. Na do sedaj že zelo uspešni športni poti ji želimo le najboljše tudi v prihodnje.

Avtor: Žiga Podgoršek

Mladinka leta 2020 – intervju

Več informacij o tem dogodku še ni znanih. V kolikor vas ta dogodek zanima, nam to sporočite spodaj, obvestili vas bomo takoj, ko bo na voljo več informacij.

Zahvaljujemo se vam za zanimanje in vsa morebina vprašanja ter predloge.