INTERVJU-NEŽA MOHAR GRADIŠEK

Neža je že kar nekaj časa članica našega kluba. Trenira v mladinski skupini pod vodstvom Uroša Semeta. Po daljši odstotnosti od triatlona se je letos odločila za vrnitev, ki se je kot pravi sama, pokazala kot dobra odločitev.

Triatlon Ankaran 2020

OD KDAJ SE UKVARJAŠ S TRIATLONOM?

S triatlonom sem se začela ukvarjati že v 2. razredu osnovne šole.

ZAKAJ SI SE ODLOČILA ZA TRIATLON?

Za triatlon me je navdušila mami. Že od malega je moj vsakdan povezan s športom, zato me  je mami seznanila s triatlonom, ki vključuje moje tri najljubše športe. Sprva mi je bilo treniranje treh disciplin  hkrati uganka . A že prvi trening se mi je vtisnil v lep spomin in že takrat  sem spoznala , da je to šport, ki ga želim trenirati in  v katerem želim uspeti. Eden ključnih trenutkov, ki je pripomogel k temu da sem se dokončno odločila za triatlon pa je zagotovo bila moja prva triatlonska tekma v Kamniku. Tam sem dobro nastopila in tudi dobila dodatno motivacijo.

KAKO BI OPISALA SVOJO TRIATLONSKO ZGODBO?

Moja triatlonska pot se je začela pri 8ih letih. Treninge sem jemala zelo resno, zato sem tudi hitro napredovala. Dobri rezultati so se poznali tudi na tekmah. Zadnji dve leti osnovne šole sem s treningi postopno prekinila. Kasneje sem triatlon zelo pogrešala in se vrnila nazaj. Začetki so bili zelo težki, vendar sem vztrajala. Trenirala sem vsak dan in v treningih zelo uživala.  Po dolgem času sem nastopila na tekmah, moram priznati, da me je bilo sprva zelo strah, vendar je vsaka tekma  pokazala, da sem zelo napredovala in da se moja forma samo dviguje. Spoznala sem, da je triatlon zelo pomemben del mojega življenja in da sem sprejela pravo odločitev, ko sem se vrnila.

Triatlon Bled 2020

KATERA DISCIPLINA TI JE NAJBLIŽJE?

Rada imam vse tri discipline, drugače se ne bi odločila za ta šport. Vseeno pa najraje tečem, tek je namreč moja strast že od rojstva. Še pred začetki v triatlonu sem se pogosto udeleževala šolskih tekov, državnih prvenstev v teku, saj sem v teku najboljša.

KATERI DOSEŽEK TI NAJVEČ POMENI?

Najbolj mi bo v spominu ostal akvatlon Brestanica, leta 2014, ko sem postala državna prvakinja. To je bil moj prvi akvatlon in prvo državno prvenstvo, zato sem bila še toliko bolj vesela tega uspeha.

KATERI TRENUTEK BI IZPOSTAVILA KOT NAJLEPŠI?

Zame je prav vsak trenutek v tem športu je bil nekaj posebnega. Triatlonske priprave so res nekaj nepozabnega od  vsakodnevnega treniranja do druženja skupaj z ekipo itd. Najbolj vesela  sem, da sem se vrnila. Skoraj triletna odsotnost resnih treningov se je močno poznala na moji pripravljenosti. Imela sem občutek, kot da začenjam trenirati od začetka. Po nekaj tednih pa so se začeli vračati stari občutki. Nikoli nisem obupala nad triatlonom, vztrajala sem in vesela sem, da sem nazaj.

JE BILA SEZONA 2020  ZATE USPEŠNA?

Sezona je bila vse prej kot navadna, kljub temu pa sem jo zaključila s pozitivnimi občutki. V to sezono sem se podala precej samozavestno, saj sem po dolgem času zopet nastopila na triatlonskih tekmah. Tekme so me dodatno utrdile in res sem v njih uživala bolj kot kadarkoli prej.  Kljub manjšemu številu tekem sem lahko pokazala kako dobro smo z ekipo delali skozi celo sezono. V svoji kategoriji sem dosegla tretje mesto v točkovanju slovenskega triatlonskega pokala in bila druga v kategoriji na državnem prvenstvu v akvatlonu. Še veliko je prostora za napredek in trudila se bom, da bo vsaka sezona samo še boljša.

KAKŠNI SO TVOJI CILJI ZA SEZONO 2021?

Triatlon je moje življenje. Vse kar počnem iz dneva v dan je povezano s triatlonom. Zame je vsaka triatlonska sezona izziv, ki se ga veselim. Naporni treningi in tekme, pa so samo pot do mojega cilja, ki sem si ga zastavila. V priprave na prihajajočo sezono sem se podala s ciljem, da  sestavim kompletno tekmo z dobrim nastopom v vseh treh disciplinah. Poleg tega si želim izboljšati mojo kolesarsko pripravljenost. Moj cilj te sezone je nastopiti na mojem prvem triatlonu v olimpijski distanci.

Triatlon Ankaran 2020

NA KATEREM PODROČJU SI ŽELIŠ NAJBOLJ NAPREDOVATI IN ZAKAJ?

Še ogromno je prostora za napredek v vzdržljivosti in tudi hitrosti. Zavedam se, da imam na kolesu še premalo kilometrine, prav tako mi primanjkuje tehničnega znanja, kar želim izboljšati. Dobre menjave so pomemben del triatlona, zato bom morala na tem še veliko delati. Prav tako pa želim izboljšati tudi rezultate plavanja.

KAKO SE SPOPADAŠ S TRENINGI V KARANTENI?

Vsekakor treningi niso enaki kot v skupini pod vodstvom trenerja. Pogrešam treniranje s skupino, predvsem pa pogrešam plavalne treninge. Komaj že čakam, da se odprejo bazeni in začnemo s plavanjem. Tako sedaj več časa sedaj posvečam kolesarskim in tekaškim treningom. Trenutno delam treninge s poudarkom na vzdržljivosti in kilometrini, tekaško in kolesarsko pripravljenost pa  poskušam izboljšati tudi s hojo v hribe.

Neži želimo še veliko uspehov ter užitkov na njeni poti.

Avtor: Žiga Podgoršek

INTERVJU-NEŽA MOHAR GRADIŠEK

Več informacij o tem dogodku še ni znanih. V kolikor vas ta dogodek zanima, nam to sporočite spodaj, obvestili vas bomo takoj, ko bo na voljo več informacij.

Zahvaljujemo se vam za zanimanje in vsa morebina vprašanja ter predloge.