NEJC PODGORŠEK-INTERVJU

Nejc je mlad perspektiven tekmovalec, ki pod vodstvom Uroša Semeta zastopa naše barve doma in v tujini. Klubu se je pridružil ob njegovi ustanovitvi in od takrat naprej nas navdušuje s svojimi rezultati.

Duatlon Ribnica 2020

KDAJ SI ZAČEL S TRIATLONOM?

S triatlonom sem popolnoma spontano začel v drugem razredu osnovne šole.

ZAKAJ SI SE ODLOČIL ZA TRIATLON?

 Že od malih nog mi je bil  športni način življenja blizu. Starši so mi že zelo kmalu omogočili razvijanje na različnih področjih. Od plavanja, atletike, vaterpola, smučanja in celo do karateja. Vedno sem se bil pripravljen poskušati v novih športih. Za triatlon sem se tako odločil čisto spontano in takrat se še nisem zavedal kakšno vlogo bo imel ta šport v mojem življenju. Z lahkoto lahko rečem, da je bila to ena najboljših odločitev do sedaj.

KAKO BI OPISAL SVOJO TRIATLONSKO ZGODBO?

Začela se je tako kot bi si želel vsak otrok. Treningi so se odvijali v obliki raznih iger, spoznaval sem nove prijatelje in pravzaprav sploh nisem dobro vedel da treniram.

 Začel sem tekmovati kot ciciban in razdalje v tej kategoriji so bile izjemno kratke, sama tekma je trajala največ pet minut. V teh petih minutah sem neizmerno užival, saj sem bil od vedno zelo tekmovalen. Užival sem v gneči na plavanju, prehitevanju na kolesu in ”šprintanju” proti cilju na teku. Na skoraj vseh tekmah sem končal na stopničkah in večje motivacije kot to, da tekmo zmagam nisem potreboval. Največja konkurenca v tem času je bil moj brat in užival sem tudi v dirkanju z njim.

Sčasoma je šport postal zame bolj resen, razdalje so se daljšale in tako sem se bil v 7. razredu primoran odločiti med triatlonom ali nogometom. Odločil sem se za triatlon, saj sem bil v njem boljši in raje sem videl, da je moj rezultat  odvisen od mene samega kot od ekipe, saj so me porazi vedno jezili.

Tako sem v 6. razredu začel tekmovati v super šprint razdalji in ugotovil, da če bom želel še naprej ohranjati dobre rezultate bo potrebno vlagati vedno več dela. Treningi so se tako količinsko stopnjevali, pridobival sem izkušnje in začel uživati ne samo na tekmah, vendar tudi na treningu. Naučil sem se kako se deli sezona, da imajo določeni treningi svoj smisel in da je triatlon zelo miselni šport saj te lahko prekomerna želja in neučakanost kasneje na tekmah tudi pokopljeta.

S 1. letnikom sem začel tekmovati na sprint razdalji, ki predstavlja razdaljo na kateri tekmujem sedaj. Količina se je še vedno stopnjevala in tako so se zame pojavile tudi prve poškodbe. Na tej točki sem treniral že vsak dan. Pomanjkanje treninga zaradi pavze, ki sem jo bil primoran moral vzeti je name vplivala tudi rezultatsko in kar naenkrat moji rezultati niso bili to kar so bili.

Po poškodbi sem se pobral in napredoval na vseh področjih, prav tako sem dobil prve sponzorje in v triatlonu ponovno uživam.

Triatlon Ljubljana
Triatlon Ljubljana 2019

KATERA DISCIPLINA TI JE NAJLJUBŠA?

Težko se odločim za posamezno disciplino, saj je triatlon celota vseh treh. Na izbiro le te vpliva tudi forma na posameznem področju in trenutno najbolj uživam na teku.

KATERI TRENUTEK BI IZPOSTAVIL KOT NAJLEPŠI IN KATERI USPEH NAJPOMEMBNEJŠI?

Med ogromno lepimi spomini bi verjetno izbral letošnje 3. mesto na državnem prvenstvu na  duatlonu v Ribnici, prav tako pa bi ta uspeh izbral kot najpomembnejši. Ni najboljši rezultat, ki sem ga do sedaj dosegel, je pa pomembna tekma zame osebno saj sem tekmo dokončal brez težav, ki so me morile celotno sezono.

KAKŠNA JE BILA SEZONA 2020 ?

Leto 2020 je bilo drugačno od vseh let do sedaj, prav tako to drži za triatlon. Zaradi virusa smo ostali brez ogromno plavalnega treninga kar je vplivalo na celotno sezono. Ni žalost ni bila izvedena skoraj nobena planirana Evropska tekma, prav tako pa so nam odpadale tekme tudi v Sloveniji.

KAKŠNI SO TVOJI CILJI ZA SEZONO 2021?

Glavni cilji za sezono 2021 bi bili napredovati na vseh področjih, tekmovati na čim več Evropskih tekmah in sezono končati brez poškodb.

Triatlon Ankaran 2020

NA KATEREM PODROČJU SI ŽELIŠ NAJBOLJ NAPREDOVATI IN ZAKAJ?

Najbolj si želim napredovati na plavanju, saj imam na le tem področju največ rezerve.

KAKO SE SPOPADAŠ S TRENINGI V KARANTENI?

Treningi potekajo individualno, saj zaradi omejitev ne moremo trenirati kot skupina. Na srečo imam brata dvojčka in tako lahko veliko treningov opraviva skupaj. Motivacije mi ne manjka saj spremljam svoj napredek in si močno želim dokazati samemu sebi, česa sem sposoben v letošnji sezoni.

Nejcu želimo, da bo njegova pot še naprej tako uspešna in nas bo še naprej razveseljeval z odličnimi uvrstitvami.

NEJC PODGORŠEK-INTERVJU

Več informacij o tem dogodku še ni znanih. V kolikor vas ta dogodek zanima, nam to sporočite spodaj, obvestili vas bomo takoj, ko bo na voljo več informacij.

Zahvaljujemo se vam za zanimanje in vsa morebina vprašanja ter predloge.